Skip to main content

Płatki owsiane są skarbnicą witamin i minerałów, dzięki czemu wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Są dobrym źródłem błonnika, przez co doskonale sycą, zapewniają stopniowe uwalnianie energii, a dodatkowo mogą wpływać na gospodarkę tłuszczową w organizmie.

Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Ich właściwości prozdrowotne są wprost nieocenione – zawierają szereg witamin i składników odżywczych, dzięki czemu wpływają na wiele procesów zachodzących w organizmie. Co trzeba wiedzieć o płatkach owsianych i w jaki sposób łączą się one z poziomem cholesterolu we krwi?

Czym są płatki owsiane?

Płatki owsiane powstają z ziarna owsa. Zboże to podlega oczyszczeniu, a następnie jest suszone i rozdrabniane lub mielone. W sklepach znajdziemy kilka rodzajów płatków owsianych: błyskawiczne, górskie oraz zwykłe. Różnią się one stopniem zmielenia, a zatem rodzajem obróbki.

Wszystkie dostarczają substancji odżywczych, ale nie wszystkie są tak samo zdrowe. Prym wiodą płatki owsiane zwykłe, ponieważ są najmniej przetworzone i to one mają najwięcej wartości prozdrowotnych.

Wartości płatków owsianych

Płatki owsiane zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan,
  • cynk,
  • żelazo,
  • selen,
  • beta-glukany,
  • przeciwutleniacze.

Właściwości prozdrowotne

Płatki owsiane dostarczają węglowodanów złożonych, dzięki czemu na długo zaspokajają uczucie  głodu. Pomagają utrzymać prawidłową wagę i zapobiegają podjadaniu między posiłkami.

Oprócz tego ich spożycie nie powoduje nagłego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Po zjedzeniu owsianki czy domowego batona z płatków owsianych nie dochodzi do szybkiego wyrzutu insuliny – cukier jest uwalniany stopniowo, co pozwala zachować jego stały poziom. Jest to naturalna profilaktyka chorób związanych z nadmiernym spożyciem produktów bogatych w cukry proste.

Oprócz tego płatki owsiane są źródłem cynku i magnezu, które wspierają naturalną odporność organizmu. Cynk wykazuje właściwości przeciwzapalne, a magnez wspomaga pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. W połączeniu z witaminami z grupy B magnez wpływa na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Na cholesterol

Tym, co cenne w płatkach owsianych, jest zawartość beta-glukanów. Związki te są częścią błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Pomagają wydalać trójglicerydy i kwasy tłuszczowe, co wpływa pozytywnie na zachowanie równowagi w gospodarce lipidowej. Dzięki temu sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i mogą pomóc obniżyć frakcje złego cholesterolu LDL.

Co więcej, beta-glukany mają pozytywne działanie także na pracę układu pokarmowego. Wspierają jelita, pomagając im zachować naturalną odporność i w ten sposób przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Jak wszystkie produkty bogate w błonnik, wspomagają mikroflorę jelitową, w której znajduje się aż 70 procent komórek odpornościowych organizmu.

Włączenie do diety płatków owsianych (najlepiej zwykłych) może pomóc utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia schorzeń spowodowanych przez zbyt wysoki poziom trójglicerydów.

W utrzymaniu równowagi w gospodarce tłuszczowej mogą pomóc również suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom. Berimal Metabolizm wspiera metabolizm lipidów, węglowodanów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.