Co to jest bergamota?

Bergamota (z łac. Citrus bergamium) to roślina, która wygląda jak zielona pomarańcza. Nazwa owocu pochodzi od miasta Bergamo, które słynie z produkcji olejku z tego owocu. Roślina uprawiana jest na szeroką skalę we włoskiej Kalabrii, ceniona za pachnące i wyraziste olejki eteryczne oraz właściwości prozdrowotne.

Dlaczego bergamota nazywana jest klejnotem Kalabrii?

Zielona pomarańcza nazywana jest klejnotem Kalabrii, ponieważ zawiera najwyższą spośród wszystkich cytrusów zawartość flawanonów i flawonów.

Jak się pozyskuje ekstrakty z bergamoty?

Bergamota rodzi pięknie pachnące kwiaty i mięsiste liście, w którym znajdują się eteryczne olejki. Najwięcej ekstraktów znajduje się jednak w skórce owocu, i to głównie stąd pozyskiwany jest olejek eteryczny. Wykorzystuje się go do aromaterapii, masaży, produkcji kosmetyków, balsamów do ciała, dezodorantów czy produktów do kąpieli.

Jak się wykorzystuje bergamotę?

Ekstrakty z bergamoty stosuje się:

Bergamota
w przemyśle kosmetycznym
do produkcji szamponów do włosów czy balsamów do ciała
Bergamota
w przemyśle spożywczym
do produkcji słynnej herbaty earl grey
Bergamota
w aromaterapii
do łagodzenia stresu
i napięć
Bergamota
do produkcji olejków do masażu
Bergamota
w przemyśle farmaceutycznym
do produkcji suplementów diety

Dlaczego bergamota jest tak wyjątkowa?

Bergamota zawiera unikalną kompozycję flawanonów i flawonów działającą najsilniej ze wszystkich owoców cytrusowych. Flawanony i flawony to polifenole roślinne będące silnymi przeciwutleniaczami i antyoksydantami.

Skład bergamoty jest unikalny, ponieważ znajdują się w niej wysokie stężenia:

  • neoeriocytryny,
  • melitydyny,
  • naringiny,
  • rutyny,
  • pociriny,
  • rhoifoliny.
Bergamota