Bergamota (z łac. Citrus bergamium) to roślina, która wygląda jak zielona pomarańcza. Nazwa owocu pochodzi od miasta Bergamo, które słynie z produkcji olejku z tego owocu. Roślina uprawiana jest na szeroką skalę we włoskiej Kalabrii, ceniona za pachnące i wyraziste olejki eteryczne oraz właściwości prozdrowotne.
Co to jest bergamota?
Dlaczego bergamota nazywana jest klejnotem Kalabrii?
Zielona pomarańcza nazywana jest klejnotem Kalabrii, ponieważ zawiera najwyższą spośród wszystkich cytrusów zawartość flawanonów i flawonów.
Jak się pozyskuje ekstrakty z bergamoty?
Bergamota rodzi pięknie pachnące kwiaty i mięsiste liście, w którym znajdują się eteryczne olejki. Najwięcej ekstraktów znajduje się jednak w skórce owocu, i to głównie stąd pozyskiwany jest olejek eteryczny. Wykorzystuje się go do aromaterapii, masaży, produkcji kosmetyków, balsamów do ciała, dezodorantów czy produktów do kąpieli.
Jak się wykorzystuje bergamotę?
Ekstrakty z bergamoty stosuje się:
do produkcji szamponów do włosów czy balsamów do ciała
do produkcji słynnej herbaty earl grey
do łagodzenia stresu
i napięć
do produkcji suplementów diety
Dlaczego bergamota jest tak wyjątkowa?
Bergamota zawiera unikalną kompozycję flawanonów i flawonów działającą najsilniej ze wszystkich owoców cytrusowych. Flawanony i flawony to polifenole roślinne będące silnymi przeciwutleniaczami i antyoksydantami.
Skład bergamoty jest unikalny, ponieważ znajdują się w niej wysokie stężenia:
- neoeriocytryny,
- melitydyny,
- naringiny,
- rutyny,
- pociriny,
- rhoifoliny.