Skip to main content

Na podwyższony poziom cholesterolu ma wpływ wiele czynników, m.in. nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej. Ale przyczyn zaburzonej gospodarki lipidowej może być więcej, a wśród nich wymienia się używki.

Prawidłowy poziom cholesterolu reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie. Bierze udział w syntezie witaminy D, produkcji hormonów płciowych czy hormonów nadnerczy. Wystarczą jednak odchylenia od normy i zaburzenia w poziomie poszczególnych frakcji cholesterolu, by wskaźnik ten przestał tak pozytywnie wpływać na organizm.

Co podnosi poziom cholesterolu?

Na poziom cholesterolu ma wpływ wiele czynników. Niewłaściwa dieta, bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, tłuste mięsa, wędliny, kiełbasy, pasztety, dania typu instant, fast foody, wysokoprzetworzone produkty – to prosta droga do podniesienia poziomu cholesterolu całkowitego w organizmie. Zbyt duży udział produktów odzwierzęcych zaburza gospodarkę lipidową i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Cholesterol LDL może odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Jednak nie tylko niewłaściwa dieta może podnosić ryzyko chorób cywilizacyjnych. Na zaburzenia gospodarki cholesterolowej mogą mieć wpływ także używki. I to niemały.

Alkohol a cholesterol

Alkohol pobudza organizm, podnosząc poziom kortyzolu. W ten sposób może doprowadzić do podniesienia poziomu ciśnienia tętniczego i do zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego.  Z tego względu osoby, które cierpią na choroby serca i układu krążenia, powinny ograniczyć spożywanie alkoholu.

Oprócz tego spożywanie alkoholu może podnieść poziom trójglicerydów w organizmie i w ten sposób doprowadzić do zaburzeń gospodarki tłuszczowej. Dlatego ze spożywania alkoholu powinny również zrezygnować osoby, które są obciążone genetycznie chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz te, którym badania profilu lipidowego wykazały podwyższony poziom cholesterolu.

Czy każdy alkohol może negatywnie wpłynąć na gospodarkę lipidową?

Nie każdy alkohol w ten sam sposób wpływa na organizm. Na poziom cholesterolu największy wpływ mają kolorowe napoje wysokoprocentowe, a zatem drinki z dodatkiem cukrów. Dużym obciążeniem dla organizmu jest także spożywanie piwa, które również może podnosić cholesterol całkowity w organizmie.

Z tego względu warto ograniczać spożycie alkoholu, a sięgając okazjonalnie po trunki, wybierać takie rodzaje alkoholu, które nie przyczynią się negatywnie do pracy gospodarki lipidowej. Kieliszek wina wypity od święta nie powinien odbić się na zdrowiu, ale ten sam kieliszek wypijany regularnie może już poczynić duże szkody w organizmie.

Tytoń a cholesterol

Wielkim sprzymierzeńcem wzrostu poziomu cholesterolu jest… tytoń. Palenie papierosów to ogromne obciążenie nie tylko dla płuc, ale i dla serca. Nałóg ten wywołuje zgubny wpływ także na układ krążenia, doprowadza do obniżenia poziomu dobrego cholesterolu HDL, a podwyższenia poziomu złego cholesterolu LDL.

Choćby z tego względu (a także wielu innych) dobrze jest zrezygnować z palenia papierosów. Organizm za to podziękuje, ponieważ palenie tytoniu prędzej czy później doprowadza do rozwoju różnych schorzeń.

Chcąc zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, warto zrezygnować z wysokoprzetworzonej diety, nie sięgać po fast foody i gotowe dania, ograniczyć słodycze (te kupne całkiem wyeliminować), niefiltrowaną kawę. Należy także zrezygnować ze spożywania alkoholu i palenia papierosów, ponieważ używki mogą w znacznym stopniu przyczyniać się do występowania zaburzeń w gospodarce tłuszczowej organizmu.

Dobrym pomysłem jest również sięgnięcie po suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom.Wspiera metabolizm lipidów i węglowodanów oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom masy ciała.