Skip to main content

Spożywanie alkoholu może przyczynić się do zaburzeń gospodarki lipidowej w organizmie. Z tego względu osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, powinny ograniczyć sięganie po używki. Czy wszystkie rodzaje alkoholu podwyższają poziom cholesterolu?

Prawidłowy poziom cholesterolu reguluje wiele procesów w organizmie. Sprawia, że pracuje on prawidłowo, a my czujemy się zdrowi i pełni energii. Cholesterol jest niezbędny do właściwego funkcjonowania hormonów płciowych czy syntezy witaminy D, która buduje naszą odporność i stymuluje do pracy układ immunologiczny. Wystarczą jednak niewielkie odchylenia od normy, by gospodarka lipidowa uległa zaburzeniom, a nasze samopoczucie się pogorszyło.

Na prawidłowy poziom cholesterolu wpływa nie tylko dieta, ale również napoje, które pijemy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że do pogorszenia kondycji organizmu mogą przyczynić się nie tylko słodzone i gazowane napoje, ale także kawa czy alkohol. Okazuje się, że alkohol może wpływać na poziom cholesterolu całkowitego w organizmie.

Wpływ alkoholu na schorzenia układu sercowo-naczyniowego

W Polsce schorzenia układu krążenia częściej dotyczą mężczyzn niż kobiet. Związane jest to nie tylko z prowadzeniem mniej oszczędzającego trybu życia, ale również z niewłaściwą dietą, często wynikającą z nieświadomości i błędnych nawyków żywieniowych, oraz z częstszym spożywaniem napojów alkoholowych.

Alkohol podnosi poziom kortyzolu w organizmie i pobudza układ współczulny, co może przekładać się na wzrost ciśnienia tętniczego[1] i zaburzenia w pracy układu krążenia. To z kolei prosta droga do schorzeń sercowo-naczyniowych, które w Polsce mogą stanowić zagrożenie nawet dla 12 milionów ludzi[2]. Z tego względu osoby, które są obciążone rodzinnie chorobami układu krążenia i prowadzą stresujący, niezbilansowany tryb życia, powinny ograniczyć lub wyeliminować spożywanie alkoholu.

Alkohol a cholesterol

Alkohol sam w sobie nie oddziałuje na poziom cholesterolu w organizmie. Z badań wynika jednak, że częste spożywanie napojów alkoholowych może podwyższać poziom trójglicerydów i zaburzać gospodarkę lipidową w organizmie.

Trójglicerydy pełnią w organizmie ważną funkcję, dostarczając mięśniom energię do pracy. Jeśli jednak jest ich zbyt dużo, odkładają się, przez co mogą wywoływać schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Nadmierne spożywanie alkoholu może zatem powodować nie tylko choroby trzustki czy wątroby, ale także układu krążenia.

Za bezpieczną dawkę alkoholu uważa się 25 g dziennie w przypadku mężczyzn oraz do 20 g w przypadku kobiet. Jeśli jednak będą spożywane regularnie, mogą podnieść poziom trójglicerydów w organizmie. Okazuje się więc, że popularne duety piwo i chipsy bądź alkohol i kiełbaska z grilla, jeśli pojawiają się w naszym jadłospisie zbyt często, mogą przełożyć się na pogorszenie kondycji zdrowotnej organizmu.

Rodzaje alkoholu a cholesterol

Nie wszystkie gatunki alkoholu w taki sam sposób wpływają na cholesterol. Mocne alkohole, takie jak whisky czy wódka, nie zawierają cholesterolu. Ale wódki smakowe, które zawierają dodatek cukru, czy gotowe drinki – mogą już zaburzać gospodarkę lipidową w organizmie. Podobnie działa piwo, które ma dużo węglowodanów, a te mają zdolność podnoszenia poziomu trójglicerydów w organizmie.

Najzdrowszym z alkoholi pod kątem jego wpływania na poziom cholesterolu w organizmie jest czerwone wino. Zawiera ono polifenole, które mogą obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie, ale jest to działanie krótkotrwałe, które ostatecznie nie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie. O ile więc wypita okazjonalnie lampka czerwonego wina do obiadu czy kolacji nie powinna zaszkodzić, o tyle spożywana zbyt często nie przyniesie pozytywnych skutków zdrowotnych.

Czy osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą pić alkohol?

Jeśli badania wskażą, że pacjent cierpi na zaburzenia lipidowe i ma niewłaściwy poziom cholesterolu całkowitego, powinien zrezygnować ze spożywania alkoholu. Zmiana trybu życia, wyeliminowanie nie tylko używek, ale również przetworzonej żywności, słonych przekąsek, fast-foodów, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, a także tłustych mięs i kiełbas pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi i poprawić samopoczucie pacjenta. Dzięki temu również minimalizuje ryzyko wystąpienia schorzeń układu krążenia i sprawia, że możemy dłużej cieszyć się zdrowiem.

Jeśli zaburzenia gospodarki lipidowej są duże i pacjent otrzymuje od lekarza zalecenie przyjmowania leków na obniżenie cholesterolu, także oznacza to całkowitą rezygnację ze spożywania alkoholu. Leków tych nie wolno łączyć z napojami wyskokowymi.


[1]    Krzysztof J. Durkalec-Michalski, Joanna M. Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański,  Ocena spożycia alkoholu, tłuszczu i sodu w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72), 178 – 190.

[2]    Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego prof. Piotr Ponikowski dla Polskiej Agencji Prasowej: Co roku 175 tys. Polaków umiera z przyczyn kardiologicznych | Choroby układu krążenia – Medycyna Praktyczna dla pacjentów (mp.pl).