Skip to main content

Polifenole to liczne związki roślinne, których regularne spożywanie może przynosić rozmaite korzyści zdrowotne. Jakie są ich najlepsze naturalne źródła w diecie?

Rodzaje polifenoli

Dotychczas wyróżniono ponad 8 tysięcy rodzajów polifenoli. Można je podzielić na 4 główne grupy. Największą stanowią flawonoidy, które pełnią w roślinach rolę barwników i przeciwutleniaczy, chronią też przed atakami owadów i grzybów. Ok. ⅓ wszystkich polifenoli stanowi grupa kwasów fenolowych. Ich znaczne ilości można znaleźć w suszonych owocach. Kolejna kategoria to amidy polifenolowe, która obejmuje m.in. kapsaicynoidy zawarte w papryczkach chili. Pozostałe polifenole to resweratrol (obecny w czerwonym winie), kwas elagowy (jagody), kurkumina (kurkuma) oraz lignany (nasiona lnu i sezamu, produkty pełnoziarniste).

Korzyści zdrowotne ze spożywania polifenoli

Uważa się, że regularne spożywanie polifenoli może pozytywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Udowodniono na przykład, że te pochodzące z oliwek wspomagają pracę układu pokarmowego i krwionośnego, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwutleniające, co oznacza, że neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed powodowanymi przez nie uszkodzeniami1.

Źródła polifenoli w diecie

Najbardziej znane naturalne źródła polifenoli to owoce (szczególnie czarna porzeczka i borówki), warzywa (w tym soja), orzechy (zwłaszcza laskowe), zioła, goździki i inne przyprawy, czarna i zielona herbata, kakao w proszku i gorzka czekolada oraz czerwone wino. Ilość i rodzaj związków zawartych w tych produktach zależą od ich dojrzałości, pochodzenia, sposobu uprawy, przechowywania, transportu i przygotowywania. Ponadto pokarmy o wysokim poziomie polifenoli niekoniecznie są lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm – wpływają na to czynniki takie jak biodostępność substancji, metabolizm i wchłanianie jelitowe. Na rynku dostępne są suplementy diety zawierające polifenole. Produkty te mają tę zaletę, że oferują stałą dawkę substancji aktywnej. Na przykład Berimal Forte zawiera w jednej kapsułce aż 500 mg standaryzowanej kompozycji polifenoli z owocu bergamoty.

Polifenole to związki roślinne, których spożywanie uważa się za wyjątkowo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Dzielą się na 4 kategorie i znajdują się w wielu produktach pochodzenia roślinnego. By zwiększyć ich codzienne spożycie, można sięgnąć po suplementy diety.


1Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive […], „EFSA Journal” 2011, 9(4), https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2033