Skip to main content

Dieta odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowia serca. Wśród pokarmów korzystnych dla zdrowia tego organu są niektóre owoce. Na czym polega ich działanie?

Owoce jagodowe

Truskawki, jagody, jeżyny i maliny są bogate w składniki odżywcze, które odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu zdrowia serca. Na przykład garść truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach, które w nim zachodzą. Owoce jagodowe, dzięki obecności witaminy C mogą wspierać funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Związki przeciwutleniające, do których należy witamina C, chronią przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Awokado

Awokado jest doskonałym źródłem zdrowych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których spożywanie jest powiązane z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu. Owoc ten jest również bogaty w potas, substancję odżywczą niezbędną dla zdrowia serca, której prawidłowe stężenie w organizmie wiąże się z utrzymaniem prawidłowego ciśnienia tętniczego1. W 100 gramach awokado znajduje się 485 miligramów potasu, czyli około 14% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Pomarańcza bergamota

Pomarańcza bergamota jest gatunkiem rośliny cytrusowej uprawianej na południu Włoch, w regionie Kalabrii. Jej nazwa pochodzi od miasta Bergamo, gdzie po raz pierwszy sprzedano olejek z tej rośliny. Niedawno okazało się, że spośród 42 przebadanych cytrusów, bergamota ma najwyższą zawartość polifenoli. Bergamota jest gorzka i niezbyt smaczna, dlatego nie należy do owoców deserowych. Chcąc skorzystać z jej niezwykłych właściwości, należy sięgnąć po nowoczesny preparat zawierający BPF, na przykład Berimal.

Wraz z pojawieniem się nowych badań, rośnie związek między dietą a zdrowiem serca. Owoce również mogą mieć wpływ na ciśnienie tętnicze, poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi. Jagody są bogate w przeciwutleniacze, awokado zawiera tłuszcze jednonienasycone i potas, a bergamota to źródło BPF – kompozycji polifenoli pozytywnie wpływających na gospodarkę tłuszczową organizmu. Włączenie tych owoców do diety może pomóc utrzymać serce w dobrej kondycji.


1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific opinion on dietary reference values for potassium, EFSA Journal, 2016, 14, 10, 4592.