Skip to main content

Niektóre rodzaje mięsa spożywane zbyt często mogą wpływać na gospodarkę tłuszczową organizmu i przyczyniać się do podniesienia poziomu cholesterolu. Jakie to mięso i które rodzaje można bezpiecznie jeść, by nie bać się o złe wyniki lipidogramu?

Mięso to ważny składnik diety, który dostarcza nam białka. Organizm nie jest w stanie go samodzielnie wyprodukować, dlatego należy uzupełniać je z zewnątrz. I choć mięso ma coraz gorszą passę, bo wiele się mówi o tym, że staje się coraz bardziej przetworzone, a świadomość konsumentów skłania ich w stronę weganizmu, to warto dowiedzieć się czegoś więcej na jego temat – choćby po to, by racjonalnie dokonywać wyborów w sklepach.

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso dostarcza nie tylko białka, ale też żelaza. Zawiera ich dużo, dlatego wyeliminowanie mięsa z diety powinno nastąpić pod okiem specjalisty, który pomoże ustalić taki jadłospis, który dostarczy odpowiednie porcje tych składników z produktów roślinnych. Ale oprócz tego, że mięso dostarczając białka, buduje mięśnie, a dzięki obecności żelaza wpływa na transport hemoglobiny, to zawiera sporo tłuszczu, który nie jest zdrowy.

Nadmiar tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w diecie może stanowić jedną z przyczyn zaburzenia funkcjonowania gospodarki lipidowej organizmu. Może doprowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego we krwi oraz frakcji złego cholesterolu LDL, który odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Z tego względu nie tylko nie należy spożywać mięsa w nadmiarze, ale też świadomie je wybierać.

Które mięso podnosi poziom cholesterolu?

Do mięs, które podnoszą poziom cholesterolu, zalicza się głównie mięsa czerwone, czyli wieprzowinę i wołowinę, baraninę, dziczyznę i cielęcinę. Zawierają one więcej tłuszczu, dlatego mocniej wpływają na gospodarkę tłuszczową.

Z najnowszych badań jednak wynika, że mimo że białe mięsa zawierają mniej tłuszczu, spożywane zbyt często także mogą doprowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu. Specjaliści z Children’s Hospital Oakland Research Institute w Stanach Zjednoczonych[1] przeprowadzili badania, które pokazały, że białe mięso (kurczak, indyk, kaczka), tak jak czerwone, bardziej podnosi poziom frakcji złego cholesterolu LDL niż białko, które jest dostarczane w diecie roślinnej. To jasno wskazuje, że wykluczenie z diety czerwonego mięsa na korzyść białego nie chroni przed wystąpieniem zaburzeń w gospodarce tłuszczowej.

Ile mięsa można jeść bezpiecznie?

Aby nie dopuścić do konsekwencji nadmiaru misa w diecie, warto sięgać po nie tylko kilka razy w tygodniu. Chude mięso przygotowywane na parze, gotowane lub pieczone, podawane ze świeżymi warzywami i tłuszczami roślinnymi nie zaszkodzi nam i nie wpłynie negatywnie na poziom cholesterolu. Sposób obróbki mięsa jest bardzo istotny – to samo mięso smażone na głębokim tłuszczu (np. zwykłym maśle czy oleju, który ma niską temperaturę dymienia) może stać się źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów typu trans, które negatywnie wpływają na stan zdrowia.

Jakie mięso jeść, by obniżyć poziom cholesterolu?

Osoby, którym lipidogram wskazał podwyższenie poziomu cholesterolu, powinny całkiem wyeliminować mięso z diety. Tylko w ten sposób, ograniczając tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępując je tłuszczami oraz białkiem pochodzenia roślinnego, jesteśmy w stanie zapanować nad poziomem tłuszczów oraz doprowadzić do obniżenia poziomu poszczególnych frakcji cholesterolu.

Zdecydowanie korzystniej jest sięgać po rośliny strączkowe, takie jak fasola, bób, soczewica, soja, ciecierzyca, groch, które są doskonałym źródłem białka roślinnego. Tłuszcze roślinne, jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej lniany czy awokado, to z kolei znakomite źródła wielonienasyonych kwasów tłuszczowych, wspierających pracę układu krążenia i stanowiących naturalną profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Aby zadbać o gospodarkę tłuszczową, można sięgnąć również po suplementy diety. Berimal Metabolizm zawiera ekstrakty z bergamoty, zielonej herbaty, witaminy z grupy B (B6 i B12) i chrom. Wspiera metabolizm lipidów i węglowodanów oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom masy ciała.


[1]    Czerwone a białe mięso i ich wpływ na poziom cholesterolu we krwi – nowe badanie naukowe (dietetycy.org.pl)