Odkryj naturalne źródła selenu

Selen to minerał, który pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji – między innymi ma swój udział w zwalczaniu infekcji. Oto kilka jego bogatych, naturalnych źródeł.

• Orzechy brazylijskie

Jednym z najlepszych źródeł selenu są orzechy brazylijskie. Podkreślają smak wielu dań, stanowią też świetną przekąskę. Dobroczynny wpływ na zdrowie może mieć jedzenie nawet jednego orzecha dziennie.

• Ryby i owoce morza

Doskonałym rybnym źródłem selenu są tuńczyk i łosoś. Bogate w ten pierwiastek są również sardynki, ostrygi, małże i krewetki. Warto sięgać po nie przynajmniej raz w tygodniu.

• Mięso

Zawartość selenu w mięsie zależy od sposobu żywienia zwierząt, choć wołowina, a zwłaszcza wątróbka, zazwyczaj zawiera sporo tego pierwiastka. Dobrym źródłem selenu jest też mięso z kurczaka i indyka.

• Jajka

Jedno jajko zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na selen. A jaka jest zależność między jajkami a cholesterolem? Niektóre badania pokazały, że spożywanie jajek może zwiększać poziom cholesterolu we krwi. Jednak naukowcy podkreślają, że nie każdy organizm reaguje w ten sposób. Co więcej, jajka zawierają białko, witaminy A, B i D oraz żelazo. Dlatego uznaje się, że jedzenie nie więcej niż jednego jajka dziennie nie powinno negatywnie wpływać na zdrowie.

• Nabiał

Jedna filiżanka twarogu pokrywa około 1/3 dziennego zalecanego spożycia selenu. Z kolei mleko i jogurt warto mieszać z płatkami owsianymi, by dostarczać sobie jeszcze więcej tego pierwiastka.

• Otręby zbożowe

Otręby pszenne i owsiane mogą zawierać sporo selenu, choć jego dokładna ilość waha się w zależności od regionu kraju, z którego pochodzi zboże. Dzieje się tak dlatego, że ilość tego pierwiastka w roślinach zależy od tego, jak zasobna w selen jest gleba, w której są uprawiane. Stosowanie pestycydów, a nawet tak naturalne zjawisko jak obfite deszcze mogą zmieniać poziom minerałów w glebie.

• Żywność wzbogacana selenem

Niektóre produkty spożywcze, w tym pieczywo, płatki śniadaniowe czy mleko roślinne, są wzbogacane witaminami i minerałami, także selenem. Ilość tego pierwiastka w jedzeniu różni się w zależności od producenta. Istotne znaczenie profilaktyczne w dostarczaniu organizmowi wystarczającej ilości selenu mogą mieć również suplementy diety.

Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom selenu, trzeba przede wszystkim zadbać o zbilansowanie diety. Oznacza to sięganie po żywność pełnowartościową, zawierającą dużo witamin i minerałów, a także zachowywanie równowagi między spożyciem produktów zwierzęcych i roślinnych. To jeden z kluczy do optymalnego odżywiania.