Skip to main content

Większość cukru, który dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, jest zamieniana w organizmie na glukozę. Stanowi ona „paliwo” dla mięśni i narządów. Jednak, gdy organizm nie może skutecznie transportować glukozy do komórek, jej poziom we krwi się podnosi. Duże znaczenie dla utrzymania jej prawidłowego stężenia ma to, co i jak jemy.

Mniej, wolniej, częściej

Zdrowemu poziomowi cukru we krwi sprzyja kontrolowanie masy ciała, a w związku z tym – również wielkości porcji i liczby kalorii, które przyjmujemy w posiłkach. By nauczyć się, jaka ilość pożywienia na talerzu jest wskazana w naszym przypadku, możemy ważyć produkty spożywcze przed ich przygotowaniem. Przykładowo jeśli nasze średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal, to obiad powinien pokrywać około 1/3 tej wartości. Tymczasem przeciętnej wielkości kotlet schabowy w panierce ma prawie 500 kcal, mała miska purée z ziemniaków z łyżeczką masła to 180 kcal, a szklanka białej kapusty zasmażanej – około 220 kcal. Okazuje się więc, że aby tradycyjny polski obiad miał kaloryczność odpowiednią dla przeciętnej dorosłej osoby, powinien być o połowę mniejszy, niż jest to przyjęte. Jeśli chcemy uniknąć wrażenia niewielkiej porcji, używajmy mniejszych talerzy. Planujmy też pory posiłków. Dzięki temu nie będzie dochodzić do dużych wahań poziomu glukozy w organizmie, co mogłoby wzmagać apetyt. Lepiej też jeść powoli, by uczucie sytości zdążyło się pojawić, zanim skończymy posiłek. Regularne picie co najmniej 1,5 litra wody w ciągu dnia również może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru.

Po jaką żywność warto sięgać?

Zmiana nawyków żywieniowych to w wielu przypadkach skuteczny sposób na redukcję zbyt wysokiego cukru. Glukoza – co jeść, by utrzymać jej prawidłowy poziom w organizmie? W sklepach nabierzmy nawyku czytania etykiet na opakowaniach. Sprawdzajmy kaloryczność oraz zawartość tłuszczów i cukrów w 100 gramach. Warto szukać produktów bogatych w błonnik, zwłaszcza w ten jego rodzaj, który jest rozpuszczalny w wodzie. Spowalnia on trawienie i wchłanianie cukru, a co za tym idzie – wpływa na bardziej stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi i mniej gwałtowny jej spadek. Dobrym źródłem tej substancji są owoce i warzywa (zwłaszcza strączkowe) oraz produkty pełnoziarniste.

Osoby mające problemy z osiągnięciem i utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi mogą, po konsultacji z lekarzem, wypróbować suplementy diety. Godne polecenia są preparaty z ekstraktem z pomarańczy bergamoty (Citrus bergamia). Berimal zawiera naturalną, przebadaną naukowo kompozycję polifenoli z tego owocu, którymi warto uzupełniać codzienny jadłospis.

W większości przypadków dieta potrafi wiele zdziałać dla lepszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki odpowiednim nawykom żywieniowym możemy poprawić wyniki badań i utrzymać właściwe stężenie cukru we krwi.