Jak dieta wegańska wpływa na poziom cholesterolu?

Przestrzeganie wegańskich wzorców żywieniowych przez dłuższy czas może wpływać na gospodarkę lipidową organizmu. Czy stosowanie diety roślinnej oddziałuje na poziom cholesterolu we krwi?

Cholesterol to substancja znajdująca się w błonie każdej komórki organizmu. Służy do produkcji witaminy D, hormonów i żółci, która pomaga trawić tłuszcze. W pewnej ilości cholesterol produkuje wątroba, zawierają go też produkty odzwierzęce. Jego obecność we krwi jest normalnym zjawiskiem, ale zbyt wysoki poziom zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych.

Sposób odżywania a stężenie cholesterolu w organizmie

Specjaliści zalecają, by nasza dieta była bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, czyli składniki, na których bazuje dieta wegańska. Pokarmy te są bogate w błonnik, minerały, witaminy oraz antyoksydanty. Owoce i warzywa na cholesterol i unormowanie jego poziomu wpływają raczej pozytywnie. Znajduje się on wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, zatem weganie w ogóle nie dostarczają go sobie wraz z pożywieniem. Mimo to oni również mogą mieć problemy ze zbyt wysokim stężeniem tej substancji we krwi.

Zdrowa dieta powinna zawierać tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego, takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, olej z awokado czy oliwa. Weganie jednak nie wykluczają tłuszczów nasyconych i trans, których spożywanie może prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Wynika to między innymi z tego, że producenci wegańskiego masła, serów czy dań gotowych stosują do ich utwardzania olej kokosowy i palmowy. Regularne spożywanie takich produktów może mieć znaczący wpływ na ogólną jakość diety, ponieważ oprócz niezdrowych tłuszczów zawierają one duże ilości cukru i soli.

Wegańska suplementacja

Ważnym składnikiem odżywczym, o którym należy pamiętać, będąc na diecie wegańskiej, jest witamina B12. Jej główne źródło stanowią produkty odzwierzęce, a niedobory tej substancji mogą skutkować wysokim poziomem homocysteiny we krwi. Wpływa to negatywnie na elastyczność naczyń krwionośnych i zwiększa podatność na problemy ze strony układu krążenia. Dlatego dieta wegańska powinna uwzględniać żywność wzbogaconą witaminą B12 lub jej suplementy. Dobrym wyborem dla wegan będzie na przykład Berimal. Jego składniki aktywne, czyli polifenole z pomarańczy bergamoty oraz ekstrakt z czosnku o wysokiej zawartości allicyny, wspomagają utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.