Skip to main content

Imbir, czosnek, cytryna to produkty, które wszyscy stosujemy, by wesprzeć układ odpornościowy w okresie przeziębień i wspomóc naszą odporność. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mogą okazać się pomocne również w walce z wysokim cholesterolem.

Natura wyposażyła nas w wiele wspaniałych środków pomagających zwalczyć różne dolegliwości i poprawiających naszą kondycję zdrowotną. Wspomagają one układ immunologiczny w okresie przesileń jesiennych lub wiosennych, kiedy organizm jest bardziej osłabiony i w konsekwencji mocniej narażony na występowanie różnego rodzaju przeziębień. Sok malinowy, cytryna, imbir, miód, czosnek, cytryna – to podstawowe orędzie pozwalające nam poprawić samopoczucie i szybciej wrócić do formy. Okazuje się jednak, że warto po nie sięgać nie tylko wtedy, gdy przemarzniemy i chcemy szybko rozgrzać organizm. Część tych produktów może pomóc nam obniżyć cholesterol.

Złoty napój z imbiru

Imbir to roślina uprawna, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Znana jest głównie z tego, że pomaga rozgrzać organizm, czyli pobudzić krążenie krwi. Dzięki temu, że krew krąży szybciej, organizm intensywniej pozbywa się szkodliwych substancji – również cholesterolu. Dodatkowo imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i moczopędne, ułatwiające oczyszczanie organizmu i utrzymanie właściwego poziomu lipidów w organizmie, a także bierze udział w procesach normujących poziom cukru we krwi[1].

Spożywanie naparu z imbiru może więc nie tylko wspomóc nas w walce z typowymi dolegliwościami związanymi z przeziębieniem, ale również wesprzeć gospodarkę lipidową i układ sercowo-naczyniowy.

Aby imbir pomógł nam obniżyć poziom cholesterolu, można go spożywać na różne sposoby. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli wybierzemy świeży korzeń imbiru. Wystarczy go zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem. Taki napój odstawiamy na 20 minut, po czym pijemy.

Imbir nadaje się również do przygotowania domowego syropu imbirowego, który możemy dolewać do herbaty czy naparów ziołowych. Aby taki syrop zyskał więcej wartości odżywczych i wspomógł organizm, warto przygotowywać go na bazie miodu, a nie cukru.

Czosnek na cholesterol

Czosnek to naturalny antybiotyk, który znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Okazuje się jednak, że czosnek, podobnie jak imbir, może pomóc w prawidłowej pracy gospodarki lipidowej. Cebula czosnku zawiera bioaktywne związki, które hamują syntezę cholesterolu[2]. To sprawia, że czosnek może obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Aby wykazał swoje dobroczynne działanie, najlepiej spożywać go w stanie surowym. Ząbek czosnku należy obrać, a następnie zmiażdżyć, by uwolnić allicynę, związek, który działa przeciwzapalnie, pomaga obniżyć poziom lipidów, a także pozytywnie wpływa na funkcje śródbłonka naczyń wieńcowych, wzmacniając je. Dzięki temu spożywanie czosnku może okazać się korzystne w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz układu krążenia.

Dobrym wyborem jest również sięgnięcie po suplementy diety wspierające gospodarkę lipidową. Berimal zawiera standaryzowaną kompozycję polifenoli z bergamoty Citrus bergamiaRisso i ekstrakt z czosnku standaryzowany na wysoką zawartość allicyny (200 mg w 1 kapsułce), dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Cytryna a poziom cholesterolu

Cytryna to owoc bogaty nie tylko w witaminę C, ale również przeciwutleniacze. Działa moczopędnie, ułatwiając pozbywanie się z organizmu toksyn i szkodliwych substancji, dlatego warto dodawać ją do wody i przygotowywanych w domu napojów. Tym, na co jednak warto zwrócić szczególną uwagę, jest właściwość cytryny polegająca na uszczelnianiu i wzmacnianiu naczyń krwionośnych. Witamina C, którą zawiera, wzmacnia naczynka, dzięki czemu utrudnia odkładanie się na nich „złego” cholesterolu. To sprawia, że owoc ten jest w stanie pomóc obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.

Napój na cholesterol

Jeśli lipidogram wykazał, że mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu, warto nie tylko zmienić dietę i wykluczyć z niej tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Pomocne może okazać się również sięgnięcie po napój składający się z czosnku, imbiru i cytryny. Taki napój przygotujemy bardzo prosto: wystarczy obrać wszystkie składniki i połączyć je ze sobą w blenderze. Następnie przełożyć do rondelka i zalać wodą. Gdy napój stanie się rzadszy, delikatnie go podgrzewamy i pijemy.

Warto spożywać go często, bo wykazuje on działanie pomagające obniżyć poziom lipidów, a także wspomagające pracę układu odpornościowego.

  • [1]    Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromat. Chem. Toksykol., 2016; 49(1): 57-63.
  • [2]    Ilona Lis, Paweł Bogdański, Gerard Nowak, Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, Via Medica, 2013.