Skip to main content

Na poziom cholesterolu w organizmie w dużym stopniu wpływa to, jaką jego ilość przyjmujemy wraz z jedzeniem. Choć większość ludzi nie musi za wszelką cenę unikać pokarmów zawierających duże stężenie tej substancji, to do pewnych produktów powinny ostrożnie podchodzić nawet w pełni zdrowe osoby.

Potrawy smażone, fast foody i przemysłowe przetwory mięsne

Potrawy smażone, zwłaszcza w głębokim oleju, mają wysoki poziom cholesterolu i należy w miarę możliwości ich unikać. Są bardzo kaloryczne i zawierają tłuszcze trans, które są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dlatego osoby, które często sięgają po przetworzoną żywność i fast foody, mogą mieć wyższy poziom cholesterolu, więcej tłuszczu trzewnego i wahania ilości cukru we krwi.

W hamburgerach, oprócz smażonego mięsa, znajduje się też sporo żółtego sera. Istnieje wiele jego rodzajów, które różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Zazwyczaj dostarczają pewne ilości białka, wapnia oraz witamin z grup A i B. Jednak jeden 20-gramowy plaster żółtego sera zawiera też około 15 mg cholesterolu. To sporo, biorąc pod uwagę, że grupa ekspertów EFSA uznaje, że bezpieczne jest spożycie tej substancji na poziomie około 300 mg na dobę1. Ponadto żółty ser jest dość kaloryczny, dlatego nie należy jeść więcej niż kilka jego plastrów dziennie. Warto też ograniczyć ilość zjadanych przemysłowych przetworów mięsnych – kiełbas, salami, wędlin, parówek i pasztetów – ponieważ one również zawierają sporo cholesterolu.

Słodycze i przekąski

Ciastka, herbatniki, precelki i inne tego typu produkty są niezdrowe, ponieważ zazwyczaj oprócz cukru i soli, zawierają także spore ilości tłuszczów trans oraz cholesterolu. Częste sięganie po ten rodzaj żywności może negatywnie wpływać na ogólny stan zdrowia i prowadzić do przyrostu masy ciała. Słodycze są też często pozbawione jakichkolwiek cennych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do rozwoju, takich jak witaminy, minerały czy białko, dlatego dostarczają samych pustych kalorii.

Wymienionych wyżej produktów nie powinno być w tak zwanej diecie miażdżycowej, która korzystnie oddziałuje na poziom tłuszczów we krwi. Do codziennej rutyny można też włączyć suplementację substancjami korzystnie wpływającymi na stężenie cholesterolu.

Chociaż większość ludzi może cieszyć się dobrym zdrowiem jedząc od czasu do czasu wymienione wyżej bogate w cholesterol pokarmy, warto starać się ograniczyć spożycie niezdrowej żywności, takiej jak potrawy smażone, fast foody, przemysłowe przetwory mięsne, słodycze i przekąski.


1 Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids and cholesterol. EFSA Journal, 2010, 8, 8, 1461, doi: 10.2903/j.efsa.2010.1461