Dieta wspierająca odporność. O tych produktach musisz pamiętać!

Jak skutecznie wspierać swój układ immunologiczny? Najlepiej poprzez dietę bogatą w żywność pozytywnie wpływającą na odporność. Oto produkty, o których warto pamiętać.

Probiotyk wieloszczepowy

Ludzki przewód pokarmowy zamieszkuje wiele pożytecznych bakterii. Ich dwie najważniejsze grupy to Lactobacillus i Bifidobacterium. Równowaga mikroflory przewodu pokarmowego jest bardzo istotna dla naszego układu immunologicznego, gdyż to tutaj znajduje się około 80% komórek odpornościowych. Dlatego dbając o zdrowie jelit i wspierając zasiedlające je pożyteczne mikroorganizmy, pozytywnie wpływasz na swoją odporność. Jeśli masz za sobą zatrucie pokarmowe lub antybiotykoterapię, powinieneś odbudować florę bakteryjną. W tym celu poszukaj probiotyku, który zawiera co najmniej kilka szczepów bakterii. Wybierz produkt, który nie wymaga przechowywania w lodówce i zwróć uwagę na datę ważności. Nie przyjmuj go na pusty żołądek i najlepiej popijaj mlekiem lub jogurtem.

Mineralno-witaminowe trio

Chociaż wiele witamin i minerałów wspiera układ odpornościowy, trzy z nich są szczególnie istotne.

Cynk wpływa na wiele aspektów funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym – stanem zakłóconej równowagi między produktami przemian metabolicznych, a zdolnością organizmu do ich usuwania. Cynk powinno się spożywać w ilości 10 mg dziennie. Niestety jego niedobory w diecie są bardzo powszechne na całym świecie. By dostarczyć odpowiedniej ilości cynku, jedz ostrygi, wątróbkę, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, nasiona dyni i arbuzy.

Potężnym wsparciem dla układu odpornościowego jest też kwas askorbinowy, czyli witamina C. Jej zalecane spożycie wynosi 80 mg dziennie. Dobre, naturalne źródła witaminy C to dzika róża, rokitnik czy czarna porzeczka. W pewnej ilości znajduje się też w pomarańczy bergamocie. Naturalny, sproszkowany sok z tej rośliny zawiera Berimal.

Bardzo ważna we wspieraniu odporności jest też witamina D. Jej zalecane spożycie wynosi 5 μg dzienne. Najlepszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. Jednak współczesny styl życia nie zawsze pozwala na spędzanie dużej ilości czasu na świeżym powietrzu. Dlatego wiele osób nie uzyskuje poziomu witaminy D wymaganego do optymalnej pracy układu odpornościowego. Z tego powodu warto szukać jej źródeł również w jedzeniu. Najwięcej witaminy D mają tłuste ryby morskie i olej z wątroby ryb dorszowatych.

Wiosna i lato to idealny moment, by odpowiednio wesprzeć odporność organizmu. Im więcej dostarczysz mu witamin i mikroelementów, tym dłużej będziesz cieszyć się zdrowiem. Smacznego!